Danser

Modern vals
Walts betyder vrida runt och modern vals har sin vagga i Österrike.
Den moderna valsen kom från Tyskland under första hälften av 1800-talet. Den är den första runddansen, som betyder att kavaljeren för damen med ena armen om henne.
Ur Bostonvalsen, som är en amerikansk långsam Vals, utvecklades en modernare variant av Vals med utpräglat långsamt tempo i glidande stil med modifierande steg, som fick namnet "English Waltz".
Valsen karaktäriseras med långa svepande rörelser och med en melankolisk känsla.

Tango
Dansen kommer ursprungligen från Argentina och kom till Europa i början av 1900-talet, då i ett lite lugnare tempo. Den ansågs till en början som oanständig och förbjöds på vissa håll. Tangon karaktäriseras med sina sega sensuella slow som bryter upp i en eller flera "hårda" quick. Från början var faktiskt tangon en latinamerikansk dans men som med tiden utvecklades och tillhör idag standard danserna.

Wienervals
Denna dans var, som det kanske hörs på namnet, populär i Wien. Den är en variant på vanlig vals och wienervalsen dominerade under andra hälften av 1800-talet. Dansen har mycket att tacka kompositören Johan Strauss som med sina verk har gjort wienervalsen odödlig.
Wienervals är den snabbaste utav alla tio danser med sina 60bpm (bars per minute) och består av endast 7figurer.

Slowfox
Anses av många som den svåraste av standarddanserna. Dess karaktär påminner om foxtrot, men är långsammare. Till den stillsamma musiken krävs en god balans och perfekt teknik för att behärska dansen. Här samlar vi aldrig fötterna utan de pendlar under kroppen konstant dansen igenom.
Slowfoxen brukar man kalla standarddansernas Rolles Royce, dansernas glamourdans…

Quickstep
Standarddansernas workout som härstammar från New Yorks jazzkvarter. Stegen är enkla och rytmiska och dansen blev därför mycket populär. Den har sedan utvecklats till tävlingsdansen quickstep. Här hittar man en hel del inspiration från charston.
Snabbt fotarbete är det som gäller och dansen är mycket konditionskrävande.

Samba
Den livliga och rytmiska samban är brasilianernas stolthet som kom till Europa via USA efter andra världskriget. Tempot på denna karnevalernas dans kan vara både långsamt och snabbt.
En extremt svår dans då kroppen har en rytm, höfterna en annan och fötterna sina….

Cha-Cha-Cha
Cha-cha-cha är en livlig, lite fräck dans som innehåller mycket flirtande.
Dansen blev populär i Europa på 1950-talet, sedan den hittat hit från Kuba via USA.
Skönheten med denna dans är att man kan dansa cha-cha till nästan vilken musik som helst, som är i 4-takt förstås.

Rumba
Rumba har sina rötter i Afrika. Via slavhandeln kom dansen till Kuba, där den utvecklades till rumba. Med sitt lugna tempo och förföriska musik blir den, den mest romantiska och sensuella dansen inom tävlingsdansen. De roterande höfterna är ett viktigt inslag.
Det är här spelet mellan man o kvinna gör en stor roll, där kvinnan lockar mannen till sig för att sen stöta bort honom.

Paso doble
Machodansen paso doble ska återge kampen på tjurfäktningsarenorna. Mannen föreställer matadoren och kvinnan den röda manteln, och tillsammans kämpar de mot tjuren. Paso doble, som betyder dubbelsteg, påminner mycket om marscher. Här är det inte stegen som är svåra att lära sig utan mer attityden. Tydliga inslag av flamenco hittar man även i denna dans.

Jive
Jiven är en "nykomling" i tävlingssammanhang och blev inte godkänd som tävlingsdans förrän på 1960-talet. Den påminner om lindyhop och rock´n´roll men innehåller inte några kast - de är förbjudna. Jiven är den snabbaste av alla latinamerikanska danser vilket även bidrar till andningsproblem ibland för vissa personer….

Rumba, Samba, Cha-Cha-Cha, Pasodoble, Jive
I de Latinamerikanska danserna återspeglas rytmerna från de Sydamerikanska kulturdanserna, dessa har vidareutvecklats och influerats av danser som jazz och balett.

Modern vals, Quickstep, Tango, Slowfox och Wienervals.
Standarddanserna är en vidareutveckling och mer avancerad form av sällskapsdans. Liksom de Latin-amerikanska danserna har Standarddanserna bestämda grundfigurer som man utgår ifrån och sedan bygger på med avancerade turer.

© Tobias & Helena 2006

www.art-btw.com | www.helenaofsmaland.com